Диван для вітальні - елементарний та природний предмет меблів. Адже вітальня і призначена для того, щоби там влаштовувати посиденьки, приймати друзів, відпочивати, дивитися телевізор, розмовляти. Навряд чи якісь інші меблі можуть у цьому сенсі замінити диван. А ось варіантів, який саме вибрати, величезна кількість. Щоб не прогадати і не кусати лікті, що виріб не виглядає в приміщенні, і не підходить до інтер'єру, слід пам'ятати кілька правил.

Масштаб кімнати

Меблі в будь-яку кімнату потрібно підбирати залежно від її габаритів. Якщо вітальня невелика, то відпадають варіанти довгих, великих кутових диванів, і всіх тих, які розраховані на три і більше місць. Чинний принцип компактності. Якщо габарити дозволяють - масштаб вибору збільшується в геометричній прогресії. Сьогодні багато моделей великих розмірів, що відрізняються за формою та за стилем. Вибирай – не хочу.

Призначення

На дивані у вітальні можна сидіти вечорами та просто спілкуватися, а можна й спати. Тільки це може бути два абсолютно різні дивани. Перший – нерозкладний, що не трансформується. Другий – трансформер, книжка або диван-ліжко.

Дизайн

В інтер'єрі вітальні диван не обов'язково має бути чимось єдиним з іншими меблями. Оригінально виглядає червоний, як яскрава пляма в кімнаті. Навіть якщо нічого червоного поруч більше немає. Але, якщо все-таки хочеться, щоб колір і форма гармонували з інтер'єром, вибирати буде складніше. Можливо, навіть доведеться зробити ексклюзивний диван на замовлення. Економ-варіант у цьому випадку - це переробити старий. Класичний підходить для різних стилів. Чи то хай-тек, мінімалізм чи прованс. Ну, а якщо сам стиль вітальні класичний, то чудовим дизайнерським рішенням буде такий самий класичний диван у світлих тонах без малюнка.

Диван для вітальні-1

Яскравий диван серед вітальні - відмінність стилю модерн. Причому не обов'язково великий для габаритної кімнати. Підійде і двомісний компактний. Це так званий акцент, який пожвавить кімнату і надасть їй пікантності, незабутності в інтер'єрі. Помаранчевий або кораловий гарно виглядатиме у бежевій або у вітальні кольору слонової кістки. Червоний та фіолетовий – у сірому інтер'єрі. Важливим є контраст. Яскравий колір також може гармоніювати із обстановкою. Той же фіолетовий відмінно впишеться в фіолетову або бузкову кімнату.

Оригінальне дизайнерське рішення - дивани-близнюки. Підходить для просторого приміщення. Сенс у тому, щоб в одній кімнаті поставити два абсолютно однакові дивани один навпроти одного. Між ними зазвичай розташований низький столик на рівні сидінь. Дуже зручно для посиденьок з друзями. Ця ідея зародилася і вперше втілилася у життя в одному зі штатів Америки. У багатьох американських серіалах можна побачити таке оформлення. Варіант, звісно, удвічі затратний. Але можна купити дивани маленького розміру замість одного великого. Близнюки можуть бути не однаковими, і лише доповнювати один одного. Допустимо, один чисто синій, інший у синьо-білу смужку. А поруч білі м'які крісла. Вийде цікава композиція.

Зазвичай до кольору оббивки підбираються штори на вікна та подушки. Без них інтер'єр вітальні здається неповноцінним. Деякі види диванів мають вбудовані ящики та полички. Це не тільки практично, а й доповнює загальний стиль кімнати деякими аксесуарами, які можна розмістити на полицях. Однак не в кожній вітальні він буде актуальним. Для малогабаритних кімнат він не підійде. Щодо ціни, то кожен покладається на власні можливості. Ціна залежить не тільки від розмірів, але і головним чином, від матеріалів, з яких він виготовлений. Чим якісніші вироби, тим більше вони коштують. У дорогому каркас буде зроблений з натурального дерева, а не з ДСП, а подушки наповнені ватином, повстю або пухом, а не поролоном. Добре, якщо у конструкції є пружини, це говорить про довговічність меблів.

Диван для вітальні-2

Але який би диван не був обраний - дорогий або економ-варіант, невід'ємною умовою його вибору будуть розмір, стиль та зручність. Адже, яким би красивим і підходящим до інтер'єру він не був, головне комфорт.