Стільниці з ДСП

Один з найдоступніших різновидів стільниць - з ДСП. За великим рахунком, цей матеріал кращий за співвідношенням ціна-якість. Бувають вони різні, тому слід звертати увагу на наведені нижче особливості, які допоможуть вибрати відповідну стільницю.

Складаються з декількох прошарків: спочатку йде захисне безбарвне покриття, яке захищає робочу поверхню від пошкодження декоративного оздоблення і ДСП. Далі - шар, званий «ламінат». Саме він відповідає за текстуру і малюнок. Потім йде кілька прошарків підсилюючих, які збільшують вантажопідйомність і стійкість до навантажень. Далі йде вологостійка плита, яка є найбільш товстим шаром і основою всієї стільниці та вартості виробу. Під цим шаром йде захисний, який оберігає нижню частину плити від будь-якої вологості.

Вибір кухонної стільниці-1

Важливо відзначити, що «основа» буває різної товщини і якості. Еталонними можна вважати західного стандарту, товщина яких дорівнює 38 мм. Цей показник в два рази перевершує товщину складових корпусу кухонного гарнітура.

Крім того, важливим компонентом, від якого буде залежати кінцева ціна продукту, є зовнішнє оформлення. Декор може бути розповсюдженим, простим або дизайнерським, і саме останній є найбільш дорогими. Покриття сучасних кухонних робочих столів чудово наслідує і кам'яну і дерев'яну текстуру.

Ще один важливий момент - спосіб, яким буде оброблена передня кромка. Класичний метод це постформінг (плавний згин передньої кромки, поступово перетікає у фронтальну частину), проте зараз все більшим попитом користуються і інші методи, такі як поліпропіленовий кант, канти з алюмінію, дерева і акрилу.

«Нержавійка»

Моделі з нержавіючої сталі - самі довгограючі і надійні, за рахунок стійкості нержавійки практично до будь-яких «негараздів». Найкраще вибирати матову поверхню, так як на «глянці» будуть кидатися в очі подряпини. Єдиний недолік цього матеріалу - це убогість оформлення: метал є метал.

Стільниці зі штучного каменю прийшли на зміну попередникам з природного матеріалу, дуже легко вигравши конкуренцію, адже натуральний вбирає вологу, а також боїться деяких видів плям. Розроблялися спеціально для виключення цих «маленьких» недоліків «справжнього».

Вибір кухонної стільниці-2

Однак зовні вони ніяк не відрізняються і прекрасно імітують натуральні породи: від мармуру до кварцу з лазуритом, а також використовуються всілякі кольорові гами. Являють собою вологостійку ДСП, яку захищає «кам'яний» шар товщиною від 3 до 12 мм (саме цей показник впливає на вартість). Позитивна деталь: стільниці зі штучного каменю монтуються без стиків.

Кварцеві

Стільниці з кварцу - це свого роду мікс, «суміш» природного і штучного каменю. Такий вид кухонних робочих поверхонь широко застосовується в Європі. Сам матеріал називають «кварцовий композит», що складається повністю з натуральних кварцових кристалів, які скріплені між собою спеціальними смолами з акрилу. Завдяки цьому кварцеві вироби важо відрізнити від виконаних з природних матеріалів, тому що володіють такими самими властивостями.