Якісне зручне ліжко - запорука міцного і комфортного сну. Тому підходити до вибору спальних меблів слід з особливою увагою.

Перед тим, як замовити і купити ліжко, пропонуємо дізнатися про такі їх особливості.

Розмір

Габарити визначаються в залежності від того, скільки людей буде на ній спати. Бувають односпальні (ширина спального місця - 80-90 см), полуторні (100-150 см) і двоспальні (160-180 см). Буває так, що двоє людей прекрасно почувають себе, лежачи на полуторному ліжку, а буває - один любить розлягтися на двоспальному. Тому, вибираючи розмір, покладайтеся на свої індивідуальні потреби в комфорті. Крім того, звичайно ж, його розмір повинен бути таким, щоб він помістився в відведеному для нього місці кімнати.

Фото: розміри ліжок

Каркас

Матеріалами каркаса можуть бути натуральне дерево, масив дерева, шпон дерева і різні варіанти під дерево - ДСП, ЛДСП, МДФ або метал. Самим надійними і довговічними є дерев'яні ліжка.

Важливо також вибирати екологічно чистий каркас, щоб ніякі шкідливі речовини не отруювали простір Вашої спальні. Дерево і метал - абсолютно екологічні і безпечні для здоров'я, а ось ДСП і ламінована ДСП містять в своєму складі клей, що викликає у деяких людей алергію. Виробляються два останніх види каркасів швидко і коштують недорого, але, як бачите, такий вибір може бути небезпечним.

Каркас ліжка

Основа

Основа, яка кріпиться на каркас, буває таких видів: металева сітка, дерев'яні або пластикові ламелі. Дерев'яні і пластикові ламелі створюють комфорт і ортопедичний ефект, металева сітка ж може доставляти незручності під час сну, зате служить понад двадцять років. Важливо розуміти, що чим більше розмір, тим більша кількість ламелей, решіток та інших елементів конструкції повинно бути. Від кількості цих елементів залежить міцність і термін служби.

Основа ліжка

Матрац

Розмір матраца повинен повністю відповідати розміру каркаса ліжка. Що стосується розбіжності ширини або довжини цих двох складових, можливі незручності під час сну і навіть поломка.

Також при виборі звертайте увагу на наповнення. Воно може бути натуральним і синтетичним. Говорячи простими словами, матрац з натуральним наповненням якісніше і дорожче, з синтетичним - дешевше, але менш якісний (здатні викликати роздратування, повітря в них не циркулює). Відмінним варіантом на сьогоднішній день є ортопедичний матрац, що сприяє формуванню правильної постави і запобігає проблеми зі спиною.

Матрац для ліжка

Оббивка матраца

Найкращими оббивними матеріалами вважаються бавовна і овеча шерсть. Вони гіпоалергенні і довговічні.

Оббивка ліжка

Стиль

Безумовно, вибираючи ліжко, потрібно орієнтуватися на дизайн Вашого інтер'єру. Залежно від стилю кімнати, можна підібрати класичне, ретро, модерн або хай-тек ліжко.

Класичні ліжка

Ліжка хай-тек

Додаткові можливості

Якщо місця у Вашій кімнаті трохи, можете звернути увагу на таку перевагу, як наявність підйомного механізму (газ-ліфт) або висувних ящиків. Таким чином, під основою Ви зможете зберігати білизну та інші потрібні речі. Майте на увазі, що якщо у Вас досить простора квартира і речі і так є куди заховати, то від будь-яких ящиків краще відмовитися, оскільки вони трохи погіршують процес вентиляції.

Ліжко з підйомним механізмомЛіжко з ящиком для білизни