Вибір того чи іншого кухонного гарнітура - не проста справа. Особливо це стосується тих приміщень, які мають дуже маленькі площі. Для власників малогабаритних квартир спланувати обстановку в невеликому просторі практично не представляється можливим. Ось чому вони звертаються за допомогою до дизайнерів або інших фахівців інтер'єрних рішень. Професіонали з успіхом справляються з подібним завданням, адже їх ідеї для невеликих кухонних проектів завжди в ціні.

Вимоги до маленьких кухонних гарнітурів

Щоб продумати меблі для кухонь, зазвичай роблять попередні розрахунки і виміри площ приміщення. Також уважно вивчаються всі можливі варіанти розташування навісних і підлогових шаф. А деякі рекомендації професіоналів щодо поліпшення дизайну інтер'єру спонукають ретельно підбирати матеріали для виготовлення гарнітурів.

Планування маленької кухні

Особливості невеликих кухонь

Обмежений простір маленької кухні не може бути заставлено меблями бездумно. Цим кімнаткам притаманні свої особливості, які, якщо їх врахувати, можуть зробити кухню зручною і стильною. Так, по розташуванню, гарнітури можуть бути:

  • кутовими;
  • прямими;
  • «острівцями».

Установка гарнітура буквою «П» не годиться, тому що таке розміщення шаф в кімнаті потребує великого простору. Не слід також забувати і про те, що кухня має вікно і двері. А деякі планування ще можуть містити і балконні двері. Саме ці ділянки кухні ніколи не загороджуються, а тому лінії кордонів установки меблів уздовж стін можуть бути переривчастими, а не суцільними. У таких випадках гарнітур встановлюється «острівцями», займаючи лише деякі зони в просторі кімнати.

Матеріали для кухонних гарнітурів малих розмірів

Найбільш функціональними гарнітурами для маленької кухні завжди виявляються ті, які оснащені сучасними мобільними пристроями. Такі нововведення в меблевому виробництві, як модулі, бокси, використання газліфтів, дозволяють експлуатувати шафи і ящики вільно, не обмежуючись в рухах і не захаращуючи дорогоцінних сантиметрів площі приміщення. Ці механізми дозволяють максимально комфортно користуватися висувними і такими що відкриваються конструкціями.

Гарнітури для маленьких кухонь

Застосування розсувних дверей, що відкриваються гармошкою або під кутом, дозволяє істотно заощадити простір. Наявність меблевих ніш в гарнітурах вельми успішно використовується для вбудованої побутової техніки, що теж важливо врахувати. Вибір стільниці для облаштування робочої поверхні повинен зупинятися на не надто широких варіантах, а тумбу під врізку мийки роблять компактною і встановлюють в зручному місці. Все повинно бути негабаритним і створювати комфорт.

Основні просторові рішення

Фундаментальним в проектуванні маленьких кухонних гарнітурів є правильний підбір кольорів для матеріалів. Адже саме завдяки цьому з'являється можливість візуально розширити простір. Головним правилом тут є вибір світлих відтінків ламінованого ДСП (деревно-стружкової плити) каркасів, фасадів, ящиків і поличок. Слід зазначити, що відтінок того чи іншого кольору фасадів з МДФ можна підбирати і замовляти індивідуально. Майстри забарвлять цей замовлений матеріал саме в такий колір, який вам потрібен.

Крім цього, вироби з товстостінної деревини виглядають громіздко, а тому масивні буфети, модулі або навісні шафи з фігурними балясинами, різьбленням завжди будуть помітно «обтяжувати» зорове сприйняття таких гарнітурів. Тому фахівці не рекомендують в маленьких кухнях застосовувати ці варіанти. Слід обмежитися лаконічними і простими елементами меблювання, тоді приміщення буде виглядати вільним і легким.

Гарнітури для маленьких кухонь-2

Якщо кухня вузька, і гарнітур буде встановлюватися уздовж довгої стіни, тоді має сенс візуально розширити простір. Для цього можуть використовуватися дзеркала на кухонних фартухах, фасади світлих тонів, і навіть вбудоване підсвічування робочої поверхні. Якщо кімната з низькими стелями, тоді застосовуються вертикальні смужки, які візуально роблять кімнату вище. Це можуть бути ті ж меблеві фасади, але тільки вже в акцентовано яскравих фарбах або з вертикальним малюнком.