При виборі предметів м'яких меблів увагу важливо приділяти не тільки матеріалам виготовлення каркаса. Оббивка має величезне значення для якості меблів, їх довговічності, привабливості і практичності. Ринок даних матеріалів настільки різноманітний, що не важко і помилитися. Найчастіше дуже гарний матеріал виявляється абсолютно непрактичним. Термін служби таких виробів недовгий.

Щоб не розгубитися у всьому розмаїтті і вибрати дійсно якісний і довговічний матеріал для оббивки, варто познайомитися з найпопулярнішими видами і їх особливостями.

Категорії тканини для оббивки

Всього існує 8 категорій оббивної тканини, які відрізняються такими показниками:

  • міцність;
  • характеристики використання;
  • легкість і зовнішній вигляд;
  • ціна.

Найдорожчою і якісною вважається натуральна щільна шкіра, вона відноситься до 8-ї категорії (використовується, наприклад, при виготовленні дорогих шкіряних диванів). Легка шкіра природного походження трохи дешевше. Термін її служби не такий тривалий, як щільної шкіри. Це 7-я категорія.

Меблева шкіра

До 5-ї і 6-ї категорії належить неприродна шкіра, арпатек, замша. Представники четвертої категорії: гобелен, шенніл високої щільності, сатин. До другої і третьої відносять міцний бавовна, замшу і вельвет. Найбільш доступними матеріалами з швидким зносом є: скотчгард, бавовна і легкий шенніл.

шеннілГобелен

При цьому кожна тканина має свої особливості, переваги і недоліки.

Найпоширеніші тканини і їх особливості

Велюр

Жаккард

  1. Велюр. Матеріал дуже красивий, м'який і абсолютно безпечний. Для оббивки його краще не використовувати в приміщеннях, де можливі сильні забруднення. Наприклад, в дитячих, кухні, так як велюр досить примхливий, легко зношується і важко чиститься.
  2. Скотчгард. Легкий, міцний і практичний. Чудово підходить для гостьових кімнат, спалень, дитячих та ванних. Даний матеріал практично не вигоряє і добре переносить вплив вологи.
  3. Жаккард. Досить красивий, щільний і міцний матеріал. Завдяки особливості виготовлення, він має тривалий термін експлуатації, яскраво виражену фактуру. Крім того, жаккард не втрачає свій колір і форму. Легкий у догляді, красивий, а забарвлення є можливість підібрати практично під будь-який інтер'єр.
  4. Терможаккард. Новий матеріал, що складається з жаккарда і термопаперу з малюнком. Завдяки спеціальному процесу фарбування, він надовго зберігає привабливий вигляд. Володіє усіма позитивними характеристиками звичайного жаккарда.
  5. Шенніл. З точки зору надійності і довговічності це - найвигідніший матеріал. Виготовляється з синтетичної пряжі, тому не вбирає запахи і не викликає алергію. Але використовувати його в місцях з підвищеною вологістю не варто. Вологе прибирання теж краще виключити.

Вибір оббивної тканини для меблів в повній мірі залежить від приміщення, в якому дані предмети будуть використовуватися, а також від інтенсивності використання.