Серце і душа будь-якого офісу і обличчя фірми - кабінет керівника - повинен характеризувати свого власника і компанію як ділових, впевнених в собі, таких, що твердо стоять на ногах компаньйонів і партнерів. Пройшовши довгий шлях несмачного шику і помпезної розкоші, дешевої позолоти і достатку шкіри та оксамиту, ділові і зайняті керівники, нарешті, зробили висновок, що акценти потрібно розставляти на діловій якості і комфортабельності, а не на показній фінансовій спроможності.

Не так-то просто продумати і обставити кабінет керівника. Даний процес вимагає чималої вправності і підготовки. Для початку радимо врахувати напрямок і специфіку діяльності фірми.

Облаштування кабінету керівника-1

Вибір стилю по виду діяльності

Наприклад, у керівника туристичного агентства неодмінним атрибутом повинен бути глобус, а з меблів прекрасним рішенням буде обіграти географічні карти, літаки і кораблі. При цьому кабінет керівника відомого банку повинен викликати відчуття надійності і захищеності, для чого прекрасно підійде рішення інтер'єру в староанглійському стилі.

Новенький ультрамодний комп'ютер абсолютно не буде поєднуватися з старовинними меблями і у відвідувача буде виникати відчуття дискомфорту і незбалансованості, що може сильно вплинути на репутацію власника. Тому комп'ютер в такому інтер'єрі краще замаскувати або встановити для нього окремий стіл.

Для європейського підходу в інтер'єрі характерні елементи англійських чи французьких традицій – твори мистецтва, старовинні предмети, які підкреслюють смак і надійність співрозмовника. Це можуть бути полотна відомих художників, бронзові елементи, збірки класичних книг - певні речі.

Вони можуть підкреслити респектабельність і впевненість компанії. Тут найкраще уникнути перебору, коли приміщення перетворюється в музей і відвідувач легко відволікається на споглядання прикрас і втрачає нитку діалогу. При використанні американського підходу в інтер'єрі краще віддати перевагу динамічності, відсутності надмірностей і елементам абстракціонізму.

При виборі стилю предмети підбираються таким чином, щоб підкреслити якості керівника і фірми. Вони не повинні кидатися в очі.

Необхідні меблі

При підборі меблів для офісу потрібно пам'ятати не тільки про зручність і функціональність. Інтер'єр кабінету повинен відрізнятися від решти офісу ексклюзивністю і унікальністю. Наприклад, ніж для паперу з кришталю або срібла, настільний письмовий набір з дорогих порід дерева підкреслять статус і смак керівника. Прекрасно виглядає в інтер'єрі кабінету директора використання червоного дерева, шкіри ручної обробки або відполірованої сталі.

Обов'язково продумайте розміщення таким чином, щоб зустріч могла пройти за будь-яким сценарієм - нарада, брейн-сторм або щира розмова. Для наради необхідний стіл - не дуже великий, але і не маленький, прямокутний або овальний, здатний помістити за собою всіх керівників середньої ланки або співробітників відділу.

Облаштування кабінету керівника-2

Крісла і стільці зобов'язані також гармоніювати із загальним стилем. Спинка стільця відвідувача не повинна бути вище, ніж плече керівника, щоб не зменшувати його, шефа, значущості. Для демократичної, світської атмосфери обов'язкова наявність м'якої частини в кабінеті. Його стандартний набір - невеликий офісний диван, столик і два крісла. Неподалік актуально буде розмістити тумбу для напоїв.

Гармонія в інтер'єрі кабінету

Колір і текстура меблів повинні бути підібрані в залежності від цільового призначення. Так, темні відтінки в портьєрах і обшивці крісел підкреслюють офіційність кімнати, в той час як світлі можуть створювати довірливу і надійну атмосферу. При використанні червоно-бордових тонів виникає відчуття комфорту і затишку.

Не менш важлива роль належить підлоговому покриттю. При виборі завжди потрібно пам'ятати, що при зносі його зовнішній вигляд псується і втрачає презентабельність. Тому рекомендується звернути увагу на більш дорогі, але зносостійкі і звукоізолюючі варіанти, які мають набагато більш тривалий термін служби.

При підборі відповідного варіанту дизайну кабінету обов'язково важливо враховувати стать його власника. Якщо для чоловіка-керівника допустимі агресивні і важкі відтінки і предмети інтер'єру, то жінці-босові слід звернути увагу на витончені і легкі меблеві набори та аксесуари, а колірну палітру розглядати більш пастельних кольорів.

Часто на додаток до загальної атмосфери використовують квіти і квіткові композиції. Підбір їх можливий тільки з фахівцями, які зможуть порадити такі комбінації, які запахом або яскравим забарвленням не заважатимуть роботі, адже їх основна мета - вдихнути життя в робочу кімнату, а не кидатися в очі. Розміщуватися вони можуть на столах і стінах, на підлозі і навіть бути підвішеними до стелі.

Облаштування кабінету керівника-3

І ще один важливий момент. Освітлення грає свою роль і залежить також від цілей, які переслідуються в робочому просторі. Для створення довірчої атмосфери використовується напівтемрява, якщо ж потрібно змусити відвідувача нервувати - використовуйте яскраве світло. Головне - постаратися уникнути нависання джерел світла над робочим столом.

Застосовуючи перераховані вище методи, можна створити затишний і зручний кабінет для будь-якого керівника.