Вирішуючи питання організації спального місця, ми нерідко замислюємося чому віддати перевагу: дивану або ліжку? У кожного з варіантів свої плюси і мінуси. Щоб зробити грамотний вибір зважимо всі «за» і «проти».

Ліжко

Цей предмет інтер'єру ніколи не вийде з моди. У минулі часи вартість ліжка відображала соціальний статус її власника. Потрібно визнати, що і сьогодні якісні меблі коштують недешево.

Ліжко

Переваги ліжка:

  • Головний плюс стаціонарного спального місця – це зручність. Немає необхідності щодня розкладати і складати, а при бажанні можна прилягти в будь-який час. Улюблені багатьма балдахіни допоможуть створити атмосферу розслаблення після трудового дня.
  • Сучасні ліжка укомплектовані спеціальними матрацами, що допомагають в період сну зняти навантаження з хребта. При наявності ортопедичних проблем можна вибрати відповідний вид матраца. Таке ліжко вже не тільки місце для відпочинку, але і спосіб поправити здоров'я.
  • Довговічність – ще одна безперечна перевага. Завдяки відсутності складного механізму, ліжка практично не ламаються і прослужать довгі роки.

Недоліки ліжка:

  • Яким би хорошим не було ліжко, воно завжди займає місце. А днем ​​при відсутності окремої спальні просто заважає. Це головний мінус стаціонарного варіанту.
  • Гарне ліжко завжди дорожче, ніж диван – і це факт. Іноді вартість відрізняється в рази.

Диван

В нашій країні дивани надзвичайно популярні. Їх різноманітність вражає уяву: конструкція, механізм складання, забарвлення і форма – необмежений простір для польоту дизайнерської думки. Як предмет інтер'єру диван безсумнівно хороший, однак чи підійде він для повноцінного нічного відпочинку?

Диван трансформер

Переваги дивана:

  • Перш за все – це багатофункціональність. Вночі диван замінює ліжко, а вдень – це зручне місце для різних занять і відпочинку. До того ж в світлий час доби диван займає значно менше простору.
  • Можливість організації додаткового місця для сну. Навіть якщо диван «прописаний» в вітальні, завжди можна розташувати на ньому друга або родича.

Недоліки дивана:

  • Зайвий клопіт – диван щовечора потрібно розкладати, стелити постільну білизну, а вранці, навпаки, все збирати і складати назад. Подібний щоденний ритуал навряд чи додасть ентузіазму.
  • Складаний механізм часто буває дуже чутливим, необережний рух може привести до поломки. Зручність і легкість трансформації дивана в ліжко і назад – важливий момент, на який потрібно звернути особливу увагу при покупці.
  • Поверхня дивана не завжди має ортопедичні властивості, тому повноцінним такий сон складно назвати. І обладнати спальне місце спеціальним матрацом теж навряд чи можливо, якщо тільки не обрана модель для щоденного сну.

Підводячи підсумки можна сказати, що диван – справжній порятунок для малогабаритних квартир і тут складно підібрати інші варіанти. Однак повноцінне ліжко значно покращує якість нічного відпочинку і є більш кращою в умовах просторих приміщень.