Головне завдання ортопедичних матраців – підтримка хребта в здоровому анатомічному положенні в період сну. Грамотно підібране спальне місце попереджає розвиток викривлень, полегшує симптоми захворювань опорно-рухової системи, а також впливає на самопочуття та емоційний стан. Ознайомимося з критеріями вибору.

Пружинні або безпружинні моделі

Пружинні ортопедичні матраци складаються з залежного пружинного блоку типу «Боннель» або незалежного пружинного блоку, які «запечатуються» наповнювачем.

Пружинний блок виробляється за технологією безперервного плетіння, внаслідок чого пружини здатні лише на слабкий ортопедичний ефект. Такі вироби витримують навантаження до 100 кг на одну людину і не годяться для подружньої пари зі значною відмінністю у вазі, проте представлені в привабливому ціновому діапазоні.

Пружинний блок Боннель

Незалежний пружинний блок включає пружини, зашиті в індивідуальні чохли, що служать для точкової підтримки кожної області тіла. Чим більша кількість пружин на 1 м 2, тим вони тонше і точніше виконують ортопедичну функцію. У блоці 250 - 1000 пружин на 1 м 2, які розміщуються одна за одною або за принципом бджолиних сот. Такі вироби часто призначаються пацієнтам із захворюваннями опорно-рухової системи.

Незалежний пружинний блок-1

Незалежний пружинний блок-2

Незалежний пружинний блок-3

Вони можуть комплектуватися подвійними пружинами, коли всередині однієї перебуває менша за діаметром – така основа ідеальна для пари людей, вага яких різниться по мінімуму на 30 кг.

Безпружинні моделі включають блок з одного наповнювача або комбінований – чергування шарів декількох матеріалів.

Монолітний блок

Комбінований блок

Наповнювачі

За допомогою наповнювача відбувається перерозподіл навантаження і отримується потрібний рівень жорсткості. Сьогодні використовуються натуральні матеріали (латекс, бавовна, шерсть, кокосова койра, сизаль) і штучні (пінополіуретан, періотек, холлофайбер, струттофайбер).

Латекс додає м'якості і має антибактеріальну властивість, кокосова койра привносить в виріб жорсткості, наповнювачі з ефектом пам'яті хороші для людей, які рідко змінюють положення тіла уві сні, а моделі з шерстю не рекомендуються алергікам. Перевіряйте щільність наповнювача – занадто м'які вироби швидко втрачають первісну форму.

Як вибрати відповідну жорсткість

Ортопедичний матрац

Вироби випускаються трьох типів жорсткості:

  • М'які — рекомендуються людям з маленькою вагою, з поперековими болями, у віці від 50 років або любителям спати на боці.
  • Середньої жорсткості — вдале рішення для активних людей, тих, хто вважає за краще спати на спині, при помірній комплекції або захворюваннях в грудній частині хребта.
  • Жорсткі корисні дітям до підліткового віку для розвитку гарної постави, дорослим при сколіозі або остеохондрозі, людям з вагою від 90 кг і тим, хто щодня стикається з цим фізичним навантаженням або любить спати на животі.

Купуючи двоспальний ортопедичний матрац при різниці у вазі, виходити потрібно з маси більш важкої людини.

Дотримуючись рекомендацій і покладаючись на власні переваги, неважко вибрати хороший варіант для комфортного і здорового сну. У нашому каталозі меблів для спальні представлений широкий асортимент предметів відмінної якості за доступними цінами - звертайтеся!