Якщо б не було шафи, наші речі лежали б у всіх на виду в різних куточках будинку. Тому дуже важливо підібрати таку, в яку поміститься все необхідне. Один з найбільш функціональних видів - шафа-купе.

Щоб правильно вибрати шафу-купе, важливо звертати увагу на такі нюанси:

Розмір шафи

Від того, де саме у вашій кімнаті буде стояти шафа, залежить її розмір. Визначившись з місцем під шафу, з'ясуйте приблизні габарити майбутнього виробу (2-х дверні, 3-х дверні або більше).

З часом кількість речей збільшується (оновлюється гардероб, з'являються діти і т.д.). Тому краще вибирати шафу побільше, з просторими відділеннями.

Розміри шафи купе

Механізм відкривання дверей

Є два варіанти. Перший варіант більш поширений, але менш надійний (в металевій рамі знаходяться двері, які рухаються по спеціальному пазу на роликах). Другий варіант надійніше першого, тут ролики переміщаються по монорельсу. Перший механізм менш надійний, тому що ролик може зісковзувати з направляючої від сильного удару, якщо двері досить високі. Якщо в такий механізм потрапляє пил або якийсь предмет, погіршується рух. Дану конструкцію доводиться часто пилососити. Другий механізм захищений від потрапляння зайвих предметів, і не зісковзує.

Розсувна система

Профіль шафи-купе

Дуже важливо вибрати правильні профілі, за якими рухаються двері. Вони бувають з алюмінію і зі сталі. Алюмінієва система більш безшумна і акуратна завдяки роликам, які заховані усередині. В сталевій же системі ролики розташовані з внутрішньої сторони дверей, і тому при русі двері трохи шумлять. З іншого боку - сталевий профіль більш довговічний, ніж алюмінієвий.

Профілі шафи-купе

Колесики ходової системи

Вони можуть бути виконані з металу або з пластика. Коліщатка виключно з пластика краще не купувати, так як вони не прослужать і року. Краще замовляти шафу з металевими коліщатками або пластиковими з тефлоновим покриттям.

Колесики шафи купе

Матеріал дверей (фасадів)

Добре продумайте оформлення дверей Вашої шафи-купе. Замовляти тільки дзеркальні двері не завжди практично, оскільки дзеркала швидше забруднюються і очищаються важче, ніж ДСП.

З іншого боку, дзеркальні двері розширюють простір, і якщо у Вас малогабаритна квартира, тоді дзеркальна шафа-купе візуально збільшить кімнату.

Крім того, двері можна вибрати з матовим склом, піскоструем (візерунчастим склом) або з фотодруком.

Фасади шафи купе

До речі, якщо Ви або хтось із членів Вашої родини - людина творча, то зі стандартних дерев'яних або скляних дверей Ви зможете створити оригінальні і неповторні розсувні двері для шафи.

Внутрішнє наповнення

Функціональність шафи-купе сильно залежить від продуманості її змісту. Підбираючи готову шафу-купе або замовляючи індивідуальну, звертайте увагу на місткість полиць, висувних ящиків, кількість і призначення штанг для одягу (під довгий і під короткий одяг), наявність сіток або тумб під взуття.

Наповнення шаф купе

Розуміючи вищенаведені аспекти, вибрати і купити шафу-купе для спальні, вітальні або передпокою Вам стане набагато простіше.