В сучасному світі немає нічого неможливого. Якщо є якийсь предмет розкоші тільки для багатих, то його ж бюджетний аналог можуть отримати люди середнього достатку і не тільки. Зараз, наприклад, складно уявити, що такі звичні нам дивани всього пару століть назад були предметом розкоші, доступним лише багатим людям. Саме ті дивани, які успадкували стиль своїх «предків», що стояли в вітальнях знаті, зараховують до класичних меблів. Моделі, які повністю відповідають функціональним запитам сучасної людини, відносяться до стилю модерн.

Класичний стиль в меблях

Класика для сучасної людини є синонімом строгості і нудьги. Проте, для меблів це не так. Класика - синонім надійності, натуральності та бездоганного смаку. У сучасному меблевому мистецтві класику воліють зрілі люди, з суровими життєвими принципами. Вся справа в деталях. Так, в класичних меблях немає місця штучним матеріалам. Каркас з деревини, оббивка з натуральних тканин. Лінії строгі, пропорції вивірені і симетричні. Також в класичному стилі не допускаються яскраві кольори. Тільки стриманість, натуральність і легка химерність.

Диван класика-1

Стиль модерн в меблях

Це той самий сучасний стиль, в якому обмежень практично немає. Його люблять і дизайнери, і господарі. Справа в тому, що дивани в стилі модерн найчастіше є трансформерами, і це максимально виправдано в умовах сучасного міста. Штучні матеріали роблять меблі значно дешевше, а можливість вибору будь-якого забарвлення - привабливіше. Проте, відразу варто обмовитися, що часом матеріали бувають низької якості і швидко зношуються.

Диван модерн-1

Боротьба між класикою і модерном

  1. Якість. Цей раунд, безсумнівно, залишиться за класичними меблями. Вся справа в натуральності матеріалів, які використовують для її виготовлення. Але до цього варто додати, що класичні моделі перевірені часом. Кожна пропорція і лінія силуету. До того ж натуральні матеріали ніколи не бувають токсичними, чим іноді грішать штучні. При належному догляді такі дивани можуть служити десятиліттями і не одному поколінню сім'ї.
  2. Функціональність. Тут виграє модерн, тому що класичний диван нічим, крім себе самого (найчастіше), бути не може. Можна покласти подушку, взяти плед і подрімати вдень, але не більше. Дивани ж в стилі модерн можуть трансформуватися. Вони розкладаються, перетворюючись в зручне спальне місце. Часто можна зустріти дивани, в яких є ящики для зберігання, або ж вони роз'єднуються на окремі пуфики. Все залежить від фантазії дизайнера і потреб господарів.
  3. Дизайн. У цій категорії рахунок рівний. Адже що таке класика? Це величність і стримана розкіш. Дивани в класичному стилі покликані служити для відпочинку не тільки тіла, а й душі. Забарвлення не дратує рецептори, обриси милують зір, а разом все наштовхує на роздуми і асоціації з минулими епохами. Це безсмертний стиль. Ну а в модерні просто немає обмежень. Він здатний задовольнити навіть самий витончений і незвичайний смак. Особливо це стосується молодих сімей, які люблять експерименти в інтер'єрі, крокувати в ногу з модними тенденціями і просто вражати друзів і знайомих індивідуальністю в усьому.

Що ж вибрати - класичний диван або модерн?

На це питання однозначної відповіді немає. Справа в тому, що у кожної людини або сім'ї свої потреби і цінності. Відрізняються і умови проживання. Одні можуть собі дозволити використовувати диван тільки за прямим призначенням, а інші змушені поєднувати функції, третім же диван потрібен для офісу або дачі. Іншими словами, все залежить від кожного конкретного випадку і смаку господарів. Якщо запитати будь-якого фахівця, він ніколи не дасть однозначної відповіді на це питання.

Диван класика-2

Важливо! Вибираючи моделі в стилі модерн, потрібно звертати особливу увагу на матеріали виготовлення. Головне, щоб вони були нетоксичними і міцними.

Вибір між класикою і модерном ми показали на прикладі диванів, меблів, які напевно є в кожному будинку. Але те саме стосується і всіх інших предметів меблювання: шаф, столів, комодів, тумбочок.

Диван модерн-2

До речі, сучасні дизайнери люблять поєднувати класику і модерн в одному інтер'єрі, додавати до старовинних речей трохи сучасності. Тому не варто розділяти все на чорне і біле, класику і модерн. Досить просто зі смаком оформити інтер'єр, тоді класичні моделі меблів легко впишуться в стиль модерн. І навпаки.