Намагаючись оформити інтер'єр своїми силами, не вдаючись до послуг дизайнерів, легко зробити одну з декількох вельми поширених помилок. На жаль, у нас в країні дуже затягнувся період дизайнерського «застою». Старі звички ще ніяк не можуть відійти до кінця, а нічого гідного нового на зміну поки не прийшло. З цієї причини в оформленні квартир часто переважає несмак, елементи кітчу або повна відсутність будь-якого стилю.

Насправді кітч - це гротескне перебільшення, висміювання атрибутів несмаку. Для того щоб перетворити набір порожніх дрібничок і кричущих кольорів в в мистецтво, потрібно бути генієм дизайну. Тому, якщо ви не хочете перетворити своє житло в оплот кітчу, краще не використовувати при оформленні інтер'єру деякі елементи.

Несмак в інтер'єрі

Колони, імітація ліпнини, арочні отвори

Всі ці атрибути античності і класицизму доречно виглядають, тільки якщо вони справжні, зі справжніх матеріалів, і знаходяться у відповідному приміщенні великої площі і з високими стелями - в палаці, особняку, замку. Ну а в типовій квартирці з низькою стелею вони виглядають без смаку.

Коли в дев'яностих роках стало популярно робити перепланування свого житла, гіпсокартонні колони і підробні арки оселилися у багатьох квартирах, які зазнали переробки. Стали з'являтися нові сучасні матеріали, і будинки заполонила несправжня ліпнина на карнизах, стелях, бордюрах, розетках та інше. На жаль, все ця підробна пишність зовсім не виглядає в невеликих стандартних кухнях, вона там просто недоречна.

Багатошарові портьєри, важкі багаті штори з китицями і бахромою

Бажання наслідувати інтер'єрів багатих будинків вельми поширене і часто призводить до зворотного ефекту. Подібні атрибути у вигляді драпіровок з плюшу на вікнах і підробних бронзових і мармурових елементів відразу кидаються в очі. Але при цьому вони не виглядають багато і дорого, а навпаки, здешевлюють інтер'єр.

Все добре в міру, і все повинно бути доречно. Важкі масивні портьєри, багатошарові тюлі, кисті і бахрома будуть вигідно виглядати тільки у відповідному оформленні всього іншого інтер'єру.

Висять на стіні візерункові килими

Напевно, такий килим був в кожному радянському будинку протягом багатьох років. А десь вони висять досі. Негласний звичай фотографуватися на тлі строкатого килима на всю стіну давно висміюється в інтернеті. Але це аж ніяк не заважає непереборній звичці. Хтось відмовляється позбутися настінного килима з ностальгічних спогадів, хтось - пам'ятаючи про те, як важко він свого часу дістався. Але від старих речей, коли вони втратили свою актуальність, потрібно вміти відмовлятися.

Домашні фонтанчики

Чи не найпопулярніша річ в оздобленні житла, але все ж іноді зустрічається. І все б нічого, але найчастіше ці фонтани зроблені без смаку і виглядають жахливо. Купують такі елементи декору найчастіше тільки в тому випадку, якщо продаються вони недорого. А в цьому випадку оформлення виявляється найчастіше крикливим і безглуздим: всілякі кольорові камінчики, кислотного кольору штучний мох, фігурки янголят або гномиків, млини та інші новації.

Зустрічаються й інші варіанти -  міні-копії відомих фонтанів. Все це повинно служити уособленням затишку, багатства і красивого життя. А на ділі виходить якраз навпаки. Фонтан в будинку цілком може бути, але тільки простий і невигадливий.

Підробки і імітація розкоші

Вираз «не все те золото, що блищить» підходить якнайкраще до оформлення деяких будинків. Завдяки сучасним матеріалам, зімітувати можна практично все що завгодно. Хоча така тенденція з'явилася значно раніше.

В прагненні зробити інтер'єр багатшим, люди забивають будинки штучної позолотою, статуетками з несправжнього мармуру, підробленими кахлями і вітражами, вазами «під кришталь». Шпалери покликані зображати кам'яні стіни або цегляні кладки з плющем. У деяких будинках навіть продовжують мешкати штучні квіти, причому досить грубо і ненатурально виконані.

Шпалери під шовк зовсім не шовкові, а зоряне небо на стелі - всього лише світлодіоди, або, ще того гірше, дешеві наклейки, що світяться. Сюди ж можна віднести паперові репродукції «Ранку в сосновому бору», «Портрета незнайомки», «Джоконди» і інших творів світового живопису. Так ось, всього перерахованого вище краще уникати, якщо не хочете перетворювати квартиру в склад позбавлених смаку штучок.

Всілякі милі статуетки, фігурки, картинки, м'які іграшки та інше

Без смаку виглядають сотні порцелянових ляльок, слоників, кошенят та інших тваринок, що арміями заполонили серванти і етажерки. Сюди ж можна віднести різноманітні картинки і плакати на стінах з «зворушливими» цуценятами і котиками, плюшеві сердечка із запевненнями в любові, фоторамки у вигляді тих же сердець, зірок і інших фігур.

М'які іграшки у вигляді мультяшних героїв, різнокольорові пластикові годинники-покемони та інші новації популярної культури доречні лише серед дитячих іграшок, але ніяк не в вітальні або серед меблів для спальні.