Українська культура дуже самобутня і цікава. Українці шанують традиції, з давніх часів піклуються про затишок в домі і мають свої особливі звички в побуті. Український стиль в інтер'єрі зараз стає все популярнішим. Незвичайні й оригінальні елементи декору, які, безсумнівно, додають затишку в житло, все частіше залучають дизайнерів з усього світу, а також викликають великий інтерес у любителів натуральності.

Український стиль в інтер'єрі-1

Матеріали

Як сотні років тому, так і зараз, українці віддають перевагу в оформленні свого житла натуральним екологічно чистим матеріалам: дереву, каменю і глині. Раніше українські хати покривалися соломою, що додавало родзинку такому природному оформленню. Солома, до речі, теж широко застосовувалася в оформленні інтер'єру. З цього матеріалу робили різні обереги і прикраси.

Дуже красиво виглядає дерев'яна підлога в кімнаті в поєднанні зі стелею з аналогічного матеріалу, на якому розташовані балки, нехай навіть декоративні. Це традиційний спосіб побудови і декору української хати.

Якщо ви хочете обробити кімнату за допомогою природного каменю, краще це зробити так, щоб фактура такого покриття виділялася і зберігалася. Природним каменем можна прикрасити стіни і підлогу.

Кольори

Традиційний колір в оформленні інтер'єру в українському стилі - білий. На перший погляд може здатися, що такий декор досить нудний, але це не так. Кольорове розмаїття досягається за рахунок барвистих елементів, наприклад, вишитих речей, в яких переважають червоний, чорний і блакитний кольори. Крім того, традиційно підлогу застеляють різнокольоровими тканими доріжками ручної роботи.

Меблі

Головне місце в кімнаті, оформленої в українському стилі, безумовно, великий масивний дерев'яний стіл. З давніх-давен він був центром життя в будинку - саме за столом щодня збиралася вся родина, щоб повечеряти і обговорити те, що сталося за день.

Одним з найоригінальніших і самобутніх предметів інтер'єру в будинку є величезна скриня. У ній можна зберігати одяг, різні речі, сидіти на ній і навіть спати. Безперечно, такі меблі, які вже багато років не використовуються, стануть чудовим доповненням українського стилю в інтер'єрі. Це не тільки дуже функціональний і корисний предмет, але і хороше нагадування про наших предків і минуле. У сучасних інтер'єрах можна декорувати в вигляді скрині комод або тумбу.

Лавки - ще один невід'ємний елемент декору в українському інтер'єрі. Вони стануть чудовою прикрасою дачного будиночку або веранди, а також будуть доречні в квартирі.

Український стиль в інтер'єрі-2

Посуд

Чим може дійсно похвалитися український інтер'єр, так це красивим, розписаним різноманітними орнаментами посудом з натуральних матеріалів. Зазвичай використовується глиняний посуд - глечики, миски, тарілки. Відомо, що в глиняному посуді продукти чудово зберігають свою свіжість. Цікаво те, що посуд в українських інтер'єрах використовується не тільки за прямим призначенням, але і в якості прикраси кухні.

Текстиль

Особливо затишку інтер'єру додадуть барвисті доріжки в смужку на підлозі, виконані за особливою технологією. Крім того, прикрасять кімнату вишиті елементи декору: скатертини, рушники, покривала. Але дуже важливо не перевантажити інтер'єр такими елементами, щоб кімната не стала схожа на музей. Останнім часом український орнамент може зустрічатися і на незвичних для цього предметах, наприклад, можна підібрати диван з тканиною, прикрашеною таким декором.

Можна зробити окремий куточок в кімнаті, де будуть стояти ікони на білому рушнику, прикрашеному ручною вишивкою.

Особливе місце в кімнаті займе українська піч, яка в сучасному варіанті може бути виконана у вигляді каміна або печі, обробленої каменем або декоративною плиткою. Оригінальності інтер'єру додадуть старовинні речі, які, можливо, дісталися вам від ваших бабусь і дідусів. Вони стануть сімейною реліквією, нагадуванням про життя ваших родичів.