Звичайний шафа, яка прожила насичене і корисне життя, цілком може назавжди покинути наші інтер'єри. Це що стосується розпашних шаф - класичних, вертикальної форми коробок на дерев'яних ніжках, що мають дверцята навісного типу. Стали поширені ергономічні варіації - гардероби. Основний їх позитивною рисою стала економія простору. Втім, їх все одно не назвеш повноцінним предметом меблів - це більшою мірою з'єднання витончених передніх панелей і, звичайно, наповнення-конструктора: нижня і верхня частини, задня і бічні стінки.

Сильніше, вище, швидше

Функції популярних гардеробів стали більш численними, і багато виробників почали переформовуватися, звернувшись до виробництва кріпильних елементів, панелей і дверцят. Були створені два види конструкції: один - стінки з дерева, до яких повинні прикріплятися полиці і штанги, а далі вішатися дверцята; і другий вид, де створювався з металу каркас, що тримає дверцята і начинку гардероба, але стінки тут були відсутні.

Гардероб або шафа-1

На другому варіанті можна було заощадити фінанси і простір, але перший виглядав досить красиво і походив на шафу. Дверцята були основною частиною новеньких гардеробів. Виготовлялися вони розпашні -  реверсивні, здатні бути відкритими на 180 °, або просто розсувного типу (такі, як в шафах-купе), або «гармошка» на роликах. Велику перевагу професіонали віддають дверям-«гармошкам», адже при відкритті займається мінімальний простір. Окремі виробники створюють «гармошки», які можуть заїхати в саму шафу, що зводить займаний ними простір до мінімуму.

До кінця дев'яностих років винайшли найбільш сучасну в наш час дверну систему - компланарну, або ще звану «сендвічем». У замкненому положенні двері утворювали рівну поверхню, а при використанні заїжджали одна за одну. Досконалішого варіанту ще не було винайдено, і велику увагу виробники приділяють зовнішньому оформленню. Використання натурального дерева в даному випадку прийнятно лише в обробці дверцят: фанеру покривають шпоном, сплітають з нього смужки або вставляють в рамку з деревини.

Ще живий!

Здавалося б, шафи віджили своє і тепер скромно порошаться в магазинах, всіма забуті і знехтувані. Але це виявилося не так. З'явилися ідеї: гігантське і пряме щось в кімнаті - не дуже естетично. Купити шафу-купе більш звично, а на покупку гардероба не у всіх вистачало грошей.

Гардероб або шафа-2

Особлива увага фасаду

Якщо предмет меблів має багато функцій і красиво виглядає, то завжди впишеться в сучасний інтер'єр. При величезному прагненні цю гігантську, але важливу деталь можна зробити способом прикраси житло. Розписані і пофарбовані варіанти набули популярності при створенні артистичної обстановки.

Виниклі труднощі у виборі можуть вмить вирішитися, якщо зрозумієте, скільки предметів буде зберігатися.

Порядок речей

В плані зовнішнього вигляду, безсумнівно, виграє звичайна шафа. Однак вона значно відстає в «умінні» заховати речі. Внутрішні складові надають не дуже зручні умови великій родині. Рядок поличок і штанга - переважний набір.

Сучасний гардероб має більш цікаву начинку. У ньому безліч конструкторських нововведень: крутиться вішалка спеціально для будь-якої краватки, набір контейнерів і ряд металевих сітчастих полиць для трикотажного одягу, ручка з функцією ліфта, що опускає вішалки з будь-якої висоти.