Сучасне життя неможлива без високих технологій. Нині вони присутні скрізь. Виник і розвинувся навіть особливий стиль квартирного інтер'єру. Він так і називається – хай-тек і перекладається з англійської як "високі технології". Стиль цей можна назвати таким собі гімном високих технологій і спробою переосмислення їх в мистецтві, а в даному випадку - в дизайні квартири. Виник він в Англії в кінці 60-х рр ХХ століття. Для нього характерне використання по максимуму простору житлового приміщення, практично повна відсутність декоративних елементів і прикрас. Базові положення – прості форми і багато металу, пластику і скла. Основне діюче правило хай-тека – практицизм. Усе спрямовано на виконання одного бажання - задовольнити потреби сучасних власників будинку.

Стиль хай тек

Хай-тек, до речі кажучи, широко використовується не тільки в інтер'єрах квартир, але і офісів сучасних компаній - великі на всю стіну вікна, металеві двері, засклені двері. Посуд виготовляється з металу, хромованої сталі. А меблі – це пластик або добре відполірований метал, наприклад, та ж хромована сталь. Використовують також і обертові сидіння, труби з покриттям хромом, вони можуть бути як прямими, так і зігнутими. Дуже добре вписуються в такий інтер'єр і вироби з шкірозамінника. Вдалим рішенням для великих багатофункціональних приміщень можна назвати застосування спеціальних перегородок. Назвемо їх мобільними, оскільки в своєму розкритому або зімкнутому стані вони дозволяють змінювати планування приміщення. Ми вже говорили, що декоративні деталі не застосовуються. Декоратором тут виступає освітлення. Світлом виділяють особливості колірних рішень матеріалів. Крім цього, декором служать різноманітні кріплення і т.д. Зазвичай застосовується чорно-біле поєднання елементів інтер'єру. Улюблені кольори – це вже згадані білий і чорний. Можливе застосування і таких кольорів, як срібло, металік.

Зупинимося тепер на ознаках, за якими визначають хай-тек. У ньому практично відсутнє дерево. Немає шпалер з малюнком. Конструкції повинні бути простими за формою, краще квадратна, прямокутна або кубічна форма виробів. Деталей має бути дуже мало. Сам стиль повинен бути підкреслено діловим і виділятися прямою і чіткою лінією, застосовується багато металу, скла і пластика. В основу лягли матеріали, які здатні легко трансформувати свою форму, колір і відтінки.

Метал надає промисловий ухил своїми конструкціями, як хромованими, так і різнокольоровим або нікельованим. Пластик для створення цього стилю використовується будь-який: хоч жорсткий, хоч гнучкий. Щоб підкреслити технологічність, найкраще використовувати кольорові плями. Вони мають бути яскравими, без відтінків і півтонів. Тут доречно буде зауважити, що хай-тек хороший виключно для просторих приміщень. Найчастіше такі приміщення діляться на окремі ділянки, зони за допомогою скляних дверей і перегородок. Двері можна використовувати найрізноманітніші. Головне, щоб вони були скляними. Найкраще підходять до такого стилю двері-купе. Такі двері економлять простір приміщень. До речі, з'явилася одна цікава новинка - двері, які пахнуть. Коли відкриваєш двері, вони починають приємно пахнути. Один аромат можна замінити на інший. Досить поміняти флакончики з запахом.

Настав час поговорити і про меблі. Для виготовлення меблів в стилі хай-тек використовують метал, а саме алюміній, і скло. Меблі повинні бути простими за своєю формою. Прямокутна, квадратна, кубічна форма меблів вітаються. Дивани в стилі хай-тек повинні бути лінійні. Не використовуються круглі форми. Оббивка використовується тільки однотонна, при цьому може бути яскравого кольору. Така кольорова пляма може прикрасити інтер'єр і оживити його.

Дивани хай-тек

При цьому врахуйте, що в інтер'єрі хай-тек не буває кількох яскравих плям. Одна-єдина пляма, що оживляє весь інтер'єр. Дерево, як ви вже зрозуміли, в цьому стилі не використовується. Стільниці, наприклад, можуть виготовляти як зі скла, так і з металу. Широко застосовуються меблі на коліщатках. Доречні тут і скляні стелажі з металевим каркасом. Ну, і наостанок. Коли почнете розставляти, то використовуйте наступне правило: застосовуйте поєднання простих форм. Круглий предмет, наприклад, поєднуйте з квадратним елементом, вигнуту конструкцію - з кубічною і т.д.